4 października 2017

Kaczka w wiśniowym sosie/Canard en sauce cerise.

Witam Was nieco jesiennie i melancholijnie. Z tęsknoty za słońcem i ciepłem wymyśliłam danie, które Wam dziś proponuję. Kaczka to jedno z moich ulubionych mięs, wiśnie zaś to przejaw tęsknoty za latem. Połączyłam je w jedno danie a dodatek batatów podkreśla jego słodko-kwaśny charakter. Polecam je Wam  gorąco!



Składniki
na 2 porcje

1 duża pierś kaczki ze skórą
2 bataty
200 gr mrożonych, wydrylowanych wiśni
gałązka świeżego rozmarynu
ząbek czosnku
mała cebula
odrobina startego, świeżego imbiru
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki miodu
100 ml czerwonego wina
30 ml wiśniówki
odrobina harrisy ( pasty z pikantnych papryczek) lub oliwy z chili
sos sojowy
sól, pieprz


Przygotowanie

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Obieram bataty i kroję je w plastry. Układam na blasze, skrapiam oliwą, solę, wlewam na blachę 50 ml wody i wstawiam na 20 minut do piekarnika.
Skórkę kaczki nacinam w karo uważając aby nie przeciąć mięsa. 
Siekam drobno czosnek i cebulę.
Kładę kaczkę od strony skóry na zimnej patelni, podgrzewam. Smażę na średnim ogniu przez 10 minut zbierając regularnie z patelni wytapiający się tłuszcz. 
Karmelizuję mięso ze wszystkich stron. Wkładam je na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmuję mięso, zawijam w folię aluminiową i odkładam na drewnianą deskę by odpoczęło. Wyłączam piekarnik zostawiając w nim bataty aby pozostały gorące.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucam czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią posypuję je mąką, mieszam i deglasuję patelnię wlewając wino. Zeskrobuję z dna patelni wszystkie aromatyczne resztki, dodaję imbir, miód, rozmaryn i wiśnie. Gotuję przez 10 minut. Wyjmuję kilka wiśni a resztę sosu przecedzam przez sito ugniatając dokładnie, by odzyskać jak najwięcej smaku. Podgrzewam sos w małym rondelku, dodaję wiśnie, próbuję i doprawiam do smaku sosem sojowym, wiśniówką, pieprzem i odrobiną harrisy. 
Nakładam. Pierś kaczki kroję w plastry, układam na łyżce sosu. Resztę sosu podaję w sosjerce. Posypuję wszystko szczyptą chrupiącej soli ( fleur de sel) i świeżo mielonym pieprzem.
Życzę smacznego!

Bonjour mes amis :)) Avec le désir du soleil et de la chaleur, j'ai inventé le plat que je vous propose aujourd'hui. Le canard est l'une de mes viandes préférées, et les cerises sont un signe que l'été - il me manques! En ajoutant de patate douce j'ai souligné  caractère aigre-doux de mon plat.
 Je vous les recommande vivement!



Ingrédients
pour 2 personnes

1 grand magre de canard 
2 patates douces
200 gr de cerises surgelée
un brin de romarin frais
1 gousse d'ail
1 petit oignon
un peut de gingembre rapé
petite cuillère de la farine de pommes de terre
1-2 cuillères à soupe de miel
100 ml de vin rouge
30 ml de liquer de cerise
un peu d'harrisa
sauce soja
sel, poivre


Préparation

Je chauffe le four jusqu'à 180 degrés.
J'éplouche patates douce et je les coupe en tranches. Je les mets sur une plaque à cuisson et je les arrose d'huile d'olive; le sel et je verse 50 ml d'eau. Je les mets au four pour 20minutes.
Je coupe delicattement la peau de canard en caro faisant attention pour ne pas couper la viande.
Je hache finement l'ail et l'oignon.
Je pose le canard coté peau sur la poele froide, je la chauffe. Je chauffe mon canard pendant 10 minutes en ramassant la graisse régulièrmet. 
Je carmélise la viande de chacque côtés. Je continue la cuisson pendant 10 minutes dans le four. Après, je retire la viande, je l'enroule en papier d'aluminium et je la laise reposer sur une planche de bois. J'étains le four et je réserve mes patates dedans.
Je prépare la sauce. Je mets l'ail et l'oignon dans la poêle, je les saupoudre de la farine et je déglace avec du vin. Je gratte du fond pour récupérer tous les restes aromatiques, j'ajoute le gingembre, le miel, le romarin et les cerises. Je cuisine tout pendant 10 minutes. Je rétire quelques cerises et je passe ma sauce au tamis en l'appuyant pour récupérer de goût. Je chauffe la sauce dans une petite casserole, j'ajoute des cerises, j'essaie et j'assaisonne avec la sauce soja, liquer de cerise, du poivre et un peu d'harrisa.
Je coupe mon magret en tranches. Je dispose le canard sur un lit de la sauce. Je sert le reste de la sauce à part. Je saupoudre mon plat avec fleur de sel et de poivre fraîchement moulu.
Bon appétit!






























DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I ZAPRASZAM PONOWNIE!

 MERCI DE VOTRE VISITE ET A TRES BIENTÔT! 

13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie!
    Ja też lubię kaczkę, ale zupełnie o niej zapomniałam ostatnio. Zjadłabym, ale obawiam się, że w mojej okolicy nie jest dostępna :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Już nawet nie wiem co napisać. Tworzysz takie rzeczy, że ledwo ogarniam umysłem, za to doskonale wzrokiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaczka to takie fajne, specyficzne mięso. Przepis naprawdę zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wprosiłabym się na poczęstunek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaczucha fantastycznie wygląda a na pewno super smakuje...
    Masz kulinarny dar...Buziaki ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaczka! Uwielbiam!!! Ale jadłam tylko z żurawiną, z wiśniami nie miałam okazji spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Agato, że do mnie wpadłaś. Jest i u nas ponurawo ale w duszy ponuro nie mam. Kaczki kojarzą mi się zawsze z wakacjami u dziadków na Pomorzu. Dziadek był myśliwym. W sierpniu zaczynał się sezon polowania na kaczki. I wtedy kaczki dzikie jadaliśmy. Do tego smażone na wielkiej patelni ziemniaki w talarkach, mizeria i oczywiście różne kompoty. Takie smaki mojego dzieciństwa. Pozdrowienia serdeczne ze Szczyrku. Tu jadam u gaździny. I dobrze gotuje i dużo :)
    Vojtek

    OdpowiedzUsuń
  8. Tym razem nie napiszę "mniam", ale tylko dlatego, że nie lubię wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślinianki ostro pracują na widok tych pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej kolejne arcydzieło!!! Aż mi ślinka cieknie bo ja też bardzo lubię kaczuszkę. Mam nadzieję że pobyt w Warszawie nie zakończył się chorobą.Buziakii duuużo zdrówka:***

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada niesamowicie, a smakuje na pewno jeszcze lepiej. Pozeram wzrokiem

    OdpowiedzUsuń