16 kwietnia 2015

Tarta z burakami, orzechami i pleśniowyn serem

Znów pogoda nas rozpieszcza, szkoda więc czasu na długie przygotowania. Gdy mam w lodówce różne sery: kozi, pleśniowy czy biały szybko mogę zrobić obiad. Dzisiejsza propozycja nadaje się doskonale na letnią kolację. Zapraszam.

Składniki

4 płaty ciasta fillo
3 ugotowane buraki
150 gr sera pleśniowego ( roquefort)
garść orzechów włoskich
garść natki
3 jajka
100 ml śmietany kremówki
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki oliwy czosnkowej
przyprawy do smaku( dodałam szczyptę mielonej kolendry i kminu rzymskiego)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Ciastem wykładam płaską formę do tart smarując każdy odrobiną oliwy czosnkowej. Buraki kroję w kostkę, wrzucam je na ciaso. Kroję ser i dodaję do buraków. W misce mieszam śmietanę, całe jajka, dodaję posiekaną drobno natkę i czosnek. Doprawiam szczodrze pieprzem, pozostałymi przyprawami i odrobiną soli. Wlewam to do tarty i psypuję posiekanymi orzechami. Wstawiam do piekwrnika na pół godziny. Podaję z odrobiną gęstego sosu balsamicznego.




4 komentarze:

  1. Takie proste a tak apetyczne :) :) Wypróbuję ten przepis bo ostatnio nie mam weny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam. muszę spróbować, bo przepis nie taki skomplikowany.;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna była ta tarta, bardzo ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tu zdecydowanie bardzo dobrze, że jestem po obiadku ;)

    OdpowiedzUsuń