29 kwietnia 2015

Podchmielone jajeczko

Przez ostatnie kilka dni obserwowałam, przez okno w kuchi, ptaki wijące gniazdo na drzewie... Chyba się zapatrzyłam ;) Gniazdko z ogórka nie jest niezbędne w tej przystawce, to tylko chwyt estetyczny.


Skladniki
na 4 porcje

2 jajka ugotowane na twardo
10 zielonych oliwek
łyżka kaparów
łyzka posiekanej bazylii
łyżka posiekanej natki
50 ml białego, wytrawnego wina
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki startego parmezanu
4 łyżki oliwy
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Oliwki, kapary i zioła drobniutko siekam. Dodaję pozostałe składniki i miksuję " żyrafą". Nakładam po łyżce farszu na połówkę jajka. Pół wężowego ogórka kroję w cienkie plasterki ( tylko część bez pestek) a następnie w cieniutnie paseczki. Układam z nich gniazdko a w nim jajko. Podaję.




1 komentarz: