30 kwietnia 2014

Pomidory z mozarellą

Wszyscy to znają i uwielbiają. Nareszcie pomidory mają smak, więc sezon na nie uważam za otwarty!

Składniki
dla 4 osób

4 dojrzałe pomidory
2 małe mozarelle z bawolego mleka
100 ml oliwy
mały ząbek czosnku
 pół pęczka bazyli
sos z octu balsamicznego
sól, pieprz

Przygotowanie

Pomidory sparzam i zdejmuję z nich skórkę. Wycinam głąb i kroję w plastry. Podobnie kroję mozarellę.
Miksuję oliwę z garścią bazylii, czosnkiem i odrobiną soli. Sosu będzie więcej niż potrzeba na cztery porcje, ale, paradoksalnie, łatwiej jest zrobić taką porcję niż o połowę mniejszą.
Nakładam. Każda porcja to jeden pomidor przełożony mozarellą, łza z zielonego sosu i kilka kropel balsamico. Na stół podaję młynek z solą i pieprzem oraz świeże pieczywo.






2 komentarze:

  1. Uwielbiam!!! Jedna z moich ulubionych przekąsek:) Lubię na śniadanko!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj kupiłam 2 pomidory, które pachną latem i słońcem, polskie czerwone i okrągłe. Jak dla mnie to wydarzenie miesiąca. Do mozarelli pasują idealnie:)

    OdpowiedzUsuń