Postanowiłam podać ten przepis, ponieważ użyta do niego panierka jest tak dobra, że z powodzeniem można ją wykorzystać do ryb lub piersi z kurczaka.
Składniki
dla 2 osób
12 przegrzebków ( tylko biała część, bez pomarańczowego korala )
2 plasterki szynki parmeńskiej
1 ząbek czosnku
2 gałązki natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka masła
2 łyżki oliwy
sól, biały pieprz
Przygotowanie
Do miksera wrzucam czosnek, pokrojoną szynkę, natkę, masło i bułkę tartą. Miksuję aby otrzymać aromatyczną panierkę dolewając oliwę. Rozgrzewam piekarnik do 210 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam przegrzebki posmarowane odrobiną oliwy. Na każdy nakładam pół łyżeczki panierki. Piekę 8 minut. Jeśli zostawimy je w piekarniku zbyt długo zrobią się gumowate i obeschną z wierzchu. Żeby sprawdzić czy się upiekły najlepiej jest jednego przekroić. Jeżeli w środku nie jest szklisty to jest gotowy. Podaję ze świeżym pieczywem.
Takie pyszności, to ja rozumiem! :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym skosztowała ;)
OdpowiedzUsuńhttp://xiness.blogspot.com/
Bardzo lubię muszle, nigdy sama ich jeszcze nie przyrządzałam, ale mama mojego chłopaka robi przepyszne : )
OdpowiedzUsuńswietne!!
OdpowiedzUsuń:c chcę to zjeść!
OdpowiedzUsuńCoż, to była romantyczna kolacja dla dwojga, ale następnym razem zrobię na rodzinny obiad :)
Usuń