21 listopada 2013

Wieprzowinki z karmelizowanymi gruszkami

dla 4 osób

Składniki

500 gr polędwiczek wieprzowych
4 nieduże, twarde gruszki np. konferencja
łyżka brązowego cukru
łyżka masła
gałązka świeżego rozmarynu
700 gr małych ziemniaczków
4 spore marchewki
sok z połowy cytryny
łyżeczka jasnego miodu
2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Marchew ucieram na tarce, doprawiam miodem, oliwą i cytryną. Mieszam i odstawiam przynajmniej na godzinę.
Wstawiam ziemniaki ( jeśli mają cienką skórkę to gotuję w mundurkach) i zabieram się za gruszki.
 Przekrawam je wzdłuż na pół, zostawiając ogonki i skórkę. Małą, ostrą, okrągłą łyżeczką ( tzw. francuską) wykrawam gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewam masło, gdy się rozpuści rozprowadzam je cieniutką warstwą na pateni i równomiernie posypuję cukrem. Kładę na patelni porwaną na kawałki gałązkę rozmarynu i układam na tym gruszki przecięciami do dołu. Od tej pory smażę gruszki na średnim ogniu wstrząsając,  od czasu do czasu, patelnią. Gdy wytworzy sie płynny sosik polewam nim kilka razy gruszki, ale ich nie odwracam.
Polędwiczki kroję w półtora centymetrowe plastry, oprószam mąką, solę i pieprzę. Na oddzielnej patelni smażę krótko mięso, po 2-3 minuty z każdej strony. Wyłączam ogień, przykrywam polędwiczki i tak czekają one chwilę na podanie.
Gdy ziemniaki są ugotowane nakładam danie na talerze: po 3 ziemniaczki, po3 plasterki polędwiczek, dwa kawałki skarmelizowanych gruszek i hojną łyżkę surówki z marchewki. Gotowe!





4 komentarze:

  1. ładnie wygląda, ale ja nie lubię mięsa z owocami.
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to niestety nie dla mnie, bo mięso - nie jadam. Ale resztę chętnie bym zjadła, bo wygląda smakowicie. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej! Wygląda pięknie! Lubię mięsko i owoce, razem smakują wybornie:)
    Bardzo lubię jak mi się smaki mieszają na talerzu i można sobie podjadać kęsik tego kęsik tamtego...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie :) muszę dać ten przepis swojemu chłopakowi on bardzo lubi takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń